Havo

Voor ons is de havo een heel eigen opleiding, en niet iets tussen de mavo en het vwo in. We weten waar een havist goed in is, en waarin minder. En daar stemmen we ons onderwijs op af. Zo bieden we veel structuur en intensieve loopbaanbegeleiding.

De onderbouw: klas 1, 2 en 3

In de onderbouw krijg je eerst de tijd om te wennen aan je nieuwe school. En natuurlijk om je klasgenoten te leren kennen. Je krijgt in de onderbouw ook de kans om je talenten en kwaliteiten te ontdekken en te laten zien. We laten je in klas 3 kennismaken met ondernemend leren. Daar kun je in de bovenbouw mee verder.

De bovenbouw: klas 4 en 5

In havo 4 en 5 heb je minder vakken dan in de onderbouw. Je volgt net als iedereen Nederlands, Engels, lichamelijke opvoeding, levensbeschouwing en ckv. Daarnaast volg je de vakken die bij je profiel horen. Je kunt kiezen uit de profielen Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek.

Vanaf dag 1 werk je naar het havodiploma toe. Veel toetsen in havo 4 tellen al mee voor het schoolexamen. Wekelijks kun je in het banduur bijles krijgen. In de eindexamenklas geven we speciale examentrainingen om je nog eens extra goed voor te bereiden op het centraal examen.

Als voorbereiding op het hbo hebben we samen met andere scholen een bijzonder programma ontwikkeld met de naam “havisten competent naar het hbo”. Je loopt in dat programma bijvoorbeeld stage.

Excellentie: ondernemend leren

Zit je in de bovenbouw van de havo? Dan kun je bij ons een Ondernemend Leren Programma volgen. Voor elk profiel hebben we een eigen programma gemaakt. Welk programma je ook volgt, je ontwikkelt jezelf, bent praktisch bezig, doet ervaringen buiten de school op en bereid je voor op je toekomst.

E&M-pakket: International Business College
Kies je voor het International Business College (IBC) dan doe je de reguliere havo-opleiding in vier dagen in de week. De vijfde dag ga je aan de slag met projecten. Je volgt een vast vakkenpakket en werkt hier zes periodes aan. Je doet bijvoorbeeld marktonderzoek en leert over etiquette, boekhouden, marketing, wetgeving, verzekeren, finance en communiceren. Je ontvangt aan het einde van havo 5 een certificering en een extra IBC-diploma (mede ondersteund door het ministerie van EZ). Lees meer.

EM of CM-pakket? Cultureel Ondernemend Leren!
Cultureel Ondernemend leren (COL) is voor leerlingen met een havoleerlingen met een C&M-pakket. Kies je voor Cultureel Ondernemend leren (COL) dan volg je het havoprogramma in viereneenhalve dag. Een middag in de week ga je aan de slag met allerlei projecten, lessen en opdrachten. Je werkt in groepjes aan projecten over kunst en maatschappij. Het in kaart brengen van de sociale instellingen van Arnhem, het uitstellen van een oordeel, organisatiemanagement en het vormgeven van je ervaringen op een creatieve manier bijvoorbeeld. Lees meer.

N&G- of N&T-pakket? HavoExact!
HavoExact is een excellentieprogramma voor bètaleerlingen van de havo die de exacte vakken op een praktische manier willen toepassen. Kies je voor HavoExact, dan doe je de reguliere havo-opleiding in vierenhalve dag per week. Eén middag per week doe je vakoverstijgende projecten en opdrachten. Bijvoorbeeld onderzoeken hoe je schoon drinkwater kunt maken. Je ontdekt hoe exacte kennis gebruikt wordt binnen de industrie en hoe jij door ontwerp- en bouwopdrachten hier zelf iets aan kunt toevoegen. Lees meer.

Extra uitdaging buiten de les

Naast deze excellentieprogramma’s is er voor alle leerlingen nog volop ruimte om je schooltijd iets extra’s te geven. Buiten de lessen kun je deelnemen aan culturele activiteiten of aan uitdagende projecten.

Naar de bovenbouw vanaf de mavo?

Met een mavo (vmbo-g/t) diploma ben je welkom in havo 4. Je hebt hiervoor wel een 6,8 gemiddeld nodig. Ook kijken we naar je motivatie en studiehouding en het aantal vakken waarin je op vmbo-g/t niveau examen hebt gedaan. Wil je precies weten hoe de procedure tot toelating loopt, kijk dan hier. Voor leerlingen die leerling van Titus Brandsma (ook Arentheem College) zijn, geldt een iets andere procedure. Deze vind je hier.

Thomas a Kempis

© Arentheem College - Cookies en privacy statement